Forum MNE realizovao Interkulturalnu razmjenu

23031700 1543499649062993 880839282255401710 nČetrdeset mladih ljudi iz Gimnazije „Slobodan Škerović“ je učestvovalo u Programu Interkulturalne razmjene koji sprovodi Forum MNE u saradnji sa Pestalozzi Dječjom Fondacijom(www.pestalozzi.ch). Učesnici su bili smješteni u Dječjem selu u Trogenu u periodu od 02.11.- 16.11.2017. godine

zajedno sa grupom vršnjaka iz Makedonije.

 

Pestalozzi Dječija fondacija radi u cijelom svijetu i trenutno je aktivna u 4 regije: centralna Amerika, jugoistočna Azija, istočna Afrika i jugoistočna Evropa. Konkretno u ovom programu Interkulturalnih razmjena svake godine učestvuje preko 1000 djece, mladih i odraslih koji su im pratnja. Ovu vrstu razmjene prvi put sprovode u Crnoj Gori, a partner na tom projektu im je Forum MNE kao organizacija koja ima 15 godina iskustva u omladinskom radu i organizaciji različitih programa za mlade ljude i djecu.

Kako se radilo  o obrazovnoj razmjeni, djeca su tokom dvije nedelje imali priliku da kroz zanimljive aktivnosti saznaju više o interkulturalnoj edukaciji, dječijim pravima, nenasilnoj komunikaciji, kao i antidiskriminaciji, građanskoj hrabrosti, identitetu i sličnim temama koje će ih osnažiti da postanu aktivni članovi našeg društva. Osim toga, svoje slobodno vrijeme su iskoristili za druženje sa Makedoncima, predstavljajući našu kulturu i upoznavajući njihovu, ali i za ekskurzije, pa su tako posjetili Cirih, Sankt Galen, Luzern i Šafhauzen.

 Imajući u vidu značaj znanja i iskustva koja su stekli, programom su predviđene i aktivnosti koje će učenici sprovesti  u predstojećem periodu, kako bi time obuhvatili što veći broj mladih koji će se upoznati sa svim onim što su naučili.