Građanska akcija sadnje u Danilovgradu

Forum MNE je, u partnerstvu s opštinom Danilovgrad, realizovao veliku građansku akciju sadnje, 22.11.2016s početkom u 11h, na igralištu kod stadiona Braće Velašević.  Akciju jeotvorio predsjednik opštine Danilovgrad gdin Branislav Đuranović i direktorica Foruma MNE gđa Elvira Hadžibegović Bubanja.

Akcija se realizuje već deveti put u Crnoj Gori,a u sklopu projekta Mladi za zelenu Crnu Goru, koji podržava Fondacija braće Rokfeler, 

a u partnerstvu sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Centrom za stručno obrazovanje.  Donacije za sadnice uplatili su isključivo biznisi, firme i institucije promovišući društvenu odgovornost, ali i građani i građanke. Donacije su, takođe, upućene i putem aparata za elektronsku pripejd dopunu telefonskih računa.

Zasađeno je 80 višegodišnjih sadnica (2.5-3m) – veći dio sadnica je zasađen na pomenutom igralištu, a dio je zasađen i kod JU OŠ „Vuko Jovović“ u Danilovgradu.

Donacije za sadnice su uputili: Crnogorska komercijalna banka ad Podgorica, Erste banka ad Podgorica, Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Metropolis media, Elektroprivreda Crne Gore, Šišković doo Danilovgrad, Ing-Invest doo Danilovgrad, Jugopetrol ad, Mljekara Lazine, Prva banka Crne Gore, Dormeo, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Uniprom pekara, MFI Alter modus, Coca-Cola HBC Crna Gora i Rasadnik Lakić.

Na dan akcije je postavljena i donatorska tabla na kojoj se nalaze svi donatori, ali i građani i građanke koji su uputili donacije.

Kao i tokom prethodnih akcija izdvajamo podršku Crnogorske komercijalne banke ad Podgorica i Erste banke ad Podgorica.

Pored akcije sadnje kojoj je prisustvovao veliki broj mladih ljudi iz osnovne škole, gimnazije, ali i predstavnici NVO i donatora, toga dana je na obližnjoj zgradi naslikan mural kojim je prekriven govor mržnje koji je do tada "krasio" fasadu zgrade.

Akcije sadnje u sklopu projekta Mladi za zelenu Crnu Goru se sprovode već 4 godine. Do sada smo projektom obuhvatili gradske parkove u: Podgorici, Cetinju, Kotoru, Pljevljima, Nikšiću, Bijelom Polju i Ulcinju. Akcije same sadnje su uvijek odlično posjećene – kako od mladih aktivista, ljubitelja prirode, donatora, partnera, tako i od ukupnog građanstva. Pored samih akcija sadnje, Forum MNE sprovodi ljetnje edukativne škole o održivom razvoju za srednjoškolce širom Crne Gore.